Дзен и изкуството да свършиш работата

Дзен и изкуството да свършиш работата

През последните години източната философия увеличава своето влияние върху западната цивилизация, давайки една нова перспектива към ежедневните проблеми и към живота ни като цяло. Практики като медитацията и философски течения като будизма навлизат все по-силно в стартъп културата и корпоративния начин на живот.

И макар да не е обвързан с тези учения, подходът на Дейвид Алън, предлага сходни и на пръв поглед прости решения на много от проблемите, предизвиквани от модерния начин на живот и претрупаното ни ежедневие. Алън е автор на бестселъра Getting Things Done („Да свършиш работата“) и от десетилетия обучава хората как да повишават своята ефективност и в крайна сметка – да са по-щастливи личности. Той е водил обучения на компании от класацията на Fortune 500, както и на водещи американски правителствени институции.

Дейвид Алън у нас

Българската публика ще има уникалната възможност да слуша на живо Дейвид Алън. Той пристига у нас по покана на Семинари Инсайт и ще проведе уъркшоп на 11 юли, в Интер Експо Център, София. Събитието ще е достъпно за всички желаещи. Повече информация има тук: bgseminari.com/david-allen-in-bulgaria/.

Освободи съзнанието си

Този на пръв поглед елементарен принцип, използван широко и в източната философия, е от ключово значение в методиката на Дейвид Алън.

Истината обаче е, че повечето хора не знаят как да освободят своето съзнание. Будизмът ни окуражава да се фокусираме върху дишането или върху една конкретна мисъл, за да се успокоим. Тази практика се е доказала като инструмент за постигане на емоционална гъвкавост и щастие.

Според Алън, ключово в случая е да се освободим от всички ежедневни мисли: „Изпратих ли онзи имейл?“, „Трябва да кажа нещо на шефа си преди срещата.“, „Каква беше тази идея, която имах сутринта под душа?“, „Ззнам, че забравям нещо.“. Странният парадокс е, че за да изключим своето съзнание, всъщност ние трябва да използваме именно него. Затова и не можем да го направим просто като се опитаме съзнателно.

Как да го постигнем?

Дейвид Алън постига това не чрез медитация или мантри. Спред него, това, което трябва да направим, е да се запитаме: „Защо тази мисъл е в съзнанието ми?“. Мозъкът ни е ненадеждно хранилище на всички малки и големи неща, с които го пълним ежедневно и всички тези мисли създават хаос в главата ни. А страхотните и изключително удобни мобилни телефони и социални мрежи само увеличават проблема.

Всичко това освен, че ни лишава от всякаква надежда за истинска тишина, затрупва и по-дълбоките и креативни мисли в съзнанието ни. Решението, според Дейвид Алън, е в систематичния подход. Той съветва да си изберем надежден метод за съхраняване на информация, с цел да я премахнем от главата си. Това може да бъде обикновен бележник или модерно мобилни приложение. След това според него трябва да превърнем тази информация в конкретни стъпки и действия в нашия ежедневен To Do списък и да изпълняваме тези стъпки, когато имате време, като приоритизираме в движение.

Ценното на методите, описани от Дейвид Алън в неговите книги и лекции, е че те не само ни помагат да сме по-ефективни, а и да сме наистина свободни от товара на ежедневието, постигайки много по-добър фокус върху наистина важните неща.

 

Билети