Как да бъдем по-продуктивни?

Как да бъдем по-продуктивни?

Съветите на Дейвид Алън

Ако ви се налага да извършвате интелектуален труд, вероятно сте забелязали, че едно от най-сложните неща при него е да дефинираме самото естество на работата. Ако преди около сто години по-голямата част от работата се е свеждала до създаването и транспортирането на физически обекти, то днес повечето работни ангажименти са интелектуални и съответно – много по-комплексни.

Как да се справим с това?

Според Дейвид Алън, решението е в освобождаването на пространство – както около нас, така и в собственото ни съзнание. И има причина да му се доверим. Алън е може би най-добрият специалист по продуктивност и управление на времето в целия свят и автор на редица бестселъри, сред които и световно известната книга Getting Things Done („Да свършиш работата“). Той е помогнал на стотици хора и организации да повишат ефективността си и да постигат по-добри резултати, включително компании от бизнес класацията Fortune 500, глобални неправителствени организации и американски правителствени институции.

Резултатът за повечето от тях е постигане на по-добра концентрация, ред в задачите, изчистване на мислите и цялостен контрол над живота им.

А добрата новина за българската публика е, че ще има уникалната възможност да слуша Дейвид Алън на живо през следващия месец. Експертът идва у нас по покана на Семинари Инсайт и ще проведе уъркшоп на 11 юли, в Интер Експо Център, София. Повече информация за събитието е достъпна на адрес bgseminari.com/david-allen-in-bulgaria/.

Независимо дали планирате семейна вечеря, или бизнес конференция, според Алън в основата на успешната организация е стратегическото значение на свободното пространство. Ние можем да си създадем такова пространство и да освободим съзнанието си, като създадем списъци с конкретни задачи и се фокусираме върху следващите стъпки, които предстои да изпълним.

„Няма нужда вие да се променяте. Нуждаете се само от някои прости, но мощни техники“ – убеден е Дейвид Алън.

Според него ние можем да постигнем много повече дори просто като обработваме веднага задачите, които преминават през погледа ни ежедневно. Много от тях продължават да обикалят около нас, хабейки енергията ни, без да предприемем конкретни действия. Хората чест казват „ще направя това по-натам“, но не го го правят, нито го записват в конкретен план със задачи. Така то пропада в някаква „черна дупка“. И ако ставаше въпрос само за едно нещо, щеше да е добре. Но често това е съдбата на хиляди несвършени задачи, за много от които ние дори не определяме какво е отношението ни спрямо тях.

Всичко това само ни претрупва и ограничава креативността ни. „Нашият мозък е създаден за да ражда идеи, а не да ги съхранява. Прехвърлянето на всичко в един списък може да има огромен ефект“ – добавя Дейвид Алън – „Хората гледат всички мои списъци и казват: „Господи, те са толкова много“.“ Но именно това, според него, е начинът да освободим съзнанието си, защото нашият мозък не е добър в съхранението на списъци и можем много да му помогнем с това.

 

Билети