Getting Things Done

Getting Things Done

Защо Getting Things Done на Дейвид Алън си остава библията на предприемачите?

Дейвид Алън е сред най-популярните експерти по личностно развитие и управление на времето в света. Със своите съвети, лекции, уъркшопи и книги той е променил живота на стотици хиляди хора и е помогнал на някои от най-големите компании на планетата да станат по-ефективни.

Гуруто на управлението на времето ще изнесе лекция пред българската публика на 11 юли, в Интер Експо Център, София. Цената на билетите е 60 лв., а цената на специалните VIP места, обхващащи първите два реда в залата, ще бъде 100 лева.

Сред множеството книги на Дейвид Алън „Getting Things Done“ (Да свършиш работата) си остава най-популярната и близо 15 години след като е публикувана за първи път тя продължава да бъде смятана от мнозина за своеобразна библия на предприемачеството.

Въпреки че е писана отдавна, днес методите на световноизвестния гуру, на които се основава книгата, си остават не по-малко актуални в натовареното ни ежедневие. Все пак изданието е допълвано многократно за да може да адресира някои от най-големите предизвикателства на съвремието, свързани с продуктивността – такива като работата с електронната поща и социалните мрежи, мултитаскинга и дигитализирането на живота като цяло.

Според Дейвид, една от най-големите грешки които всички ние правим, е да си мислим, че имаме нужда от повече време отколкото реално се нуждаем. Вероятно и вие сте си казвали неведнъж, че нещата щяха да са различни, ако само разполагахте с повече часове през денонощието или имахте повече дни на разположение през седмицата.

Истината е че вие не се нуждаете от повече време, а от пространство. Предприемачите имат нужда от пространство за да останат фокусирани, да помислят спокойно и да контактуват с правилните хора за правилните неща. И Дейвид създават това пространство чрез техники които имат за цел да опростяват, вместо да усложняват живота ни.

Неговата книга е най-добре позната с включеното в нея правило на двете минути. То гласи, че ако ни попадне задача, която отнема не повече от две минути, е най-добре да я направим веднага. По този начин ние ще избегнем нейното многократно планиране и преглеждане в бъдеще и ще почистим бюрото си за други неща.

Според Дейвид обаче, това правило има и още един важен ефект. То ни обучава да взимаме решения и ни прави по-добри мениджъри. Бързото определяне дали нещо може да бъде свършено за две минути ни помага да подобряваме своите способности за взимане на решения с всички позитиви от това. Дейвид е убеден, че предприемачите не са непременно различни от останалите хора. Те се отличава само със скоростта, с която правят различни неща и с която взимат решения.

Друг важен принцип на Дейвид Алън е неговото популярно седмично ревю. То е мощен инструмент за балансиране на приоритетите ни, който ни позволява да се фокусираме добре върху голямата картина и да преосмислим приоритетите си на база на променящите се реалности. Особено полезен метод в днешния изключително бързо променящ се свят. Седмичната ревюта са също и ценен механизъм за прехвърляне на всички кратки бележки и размисли, събирани през седмицата, към един по-мащабен план.

В центъра на методите на Дейвид Алън е бързото изпълнение на задачите. Изпълнението е най важният бутон, който определя дали ще сме успешни и ефективни. Ако говорим например за стартирането на бизнес, редица рискови инвеститори са категорични, че изпълнението и способността ни да преследваме своите планове е най-често срещания фактор за успеха или неуспеха на един стартъп.

Патентованата методология на Дейвид Алън всъщност не се е променила много през годините. В днешното забързано ежедневие и непрекъсната ангажираност от различни виртуални услуги обаче неговите книги, обучения и съвети стават все по-актуални.

 

Билети